Konco-Konco!!!

Friday, April 27, 2012

AVENGERS - Quick Review

Akhirnya,  filem yang dinantikan oleh sekelian manusia yang merupakan penggemar komik atau kartun adiwira keluaran Marvel iaitu Avengers telah mula ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia semalam (Khamis 25/4/2012).  Alhamdullillah, saya berpeluang menjadi antara rakyat Malaysia yang terawal menonton filem ini.

Oleh kerana ilmu perfileman saya sangat cetek, saya akan melakukan review pantas dan ringkas sahaja mengenai filem AVENGERS ini:

AVENGERS

    Melalui pandangan saya yang kurang pengetahuan dalam ilmu perfileman ini, filem Avengers sangat menarik untuk ditonton dan boleh dikatakan puas hati serta anda pasti tidak akan berasa kecewa (terpulang kepada individu) apabila menontonnya.  Kehebatan Hollywood dalam kesan khas dan CGI tidak perlu dipertikaikan lagi, penyusunan jalan cerita yang menarik dan teratur.
 
    Walaubagaimanpun, pada saya, filem ini agak kekurangan faktor WOW-nya dalam memperkenalkan setiap Adiwira tersebut dan juga ketika satu adiwira berjumpa dengan satu adiwira yang lain. Saya kurang berasa teruja apabila setiap Adiwira itu muncul dalam filem ini, perasaan teruja yang saya maksudkan adalah seperti "Weh, Ironman nak keluar!! Ironman nak keluar weh!!! WOooo... COOOLL!!!", (macam itulah lebih kurang.. hehe.. =D).  Sungguhpun begitu, terpulanglah kepada anda.. mungkin anda dapat merasakan keterujaan yang saya maksudkan kerana 'Roh' adiwira tersebut telah meresapkan kedalam jiwa anda. hehe...


Review mengenai setiap watak utama:

Bruce Banner/HULK - Seorang adiwira yang sempoi tetapi sangat kuat serta kadang-kala ada unsur humour.  Filem ini mula hidup apabila Dr. Banner bertukar menjadi Hulk.

Tony Stark/Ironman - merupakan penyeri dan penambah perisa kepada filem ini dek kerana aksi-aksi lawak yang beliau lakukan.  Beliau juga mempunyai memainkan peranan penting dalam pasukan Avengers.

Captain America - Mempunyai semangat serta ciri-ciri kepimpinan yang tinggi dan berwibawa.

Thor - Tidak begitu banyak peranan, tetapi sangat membantu pasukan Avengers dalam menetang makhluk asing ketika keadaan huru-hara.

Hawkeye - COOL!!  Modern Legolas....  rasa macam nak belaja memanah pula.

Black Widow - WoW!  FANTASTIC BABY!

Nick Fury - Mula-mula kelihatan seperti beliau ingin mempergunakan Avengers dan mempunyai agenda tersembunyi.  Rupa-rupanya beliaulah yang mempertahankan dan paling mempercayai The Avengers.

Sekian sahaja review saya untuk filem Avengers ini, ingin saya tekankan disini segala pendapat saya mengenai filem ini hanyalah berdasarkan citarasa dan fahaman saya sahaja.  Mungkin berbeza pula dari padangan anda.  Oleh itu, jika ingin mengetahui filem ini berjaya atau tidak, tontonilah sendiri filem ini dipawagam berhampiran anda ya?

Sekian, Terima Kasih.

p/s: Sampai mengigau-igau jugalah lepas tengok filem ini.. hehehe... =D

No comments: