Konco-Konco!!!

Wednesday, April 29, 2015



Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera,

Lama dah tak update blog, ada lagi ke orang main blog zaman 2015 ini?  Tidak mengapalah, kalau orang lain tak main biar saya je yang main.... barulah 'hipster' (kononnya).

Saya ingin menawarkan perkhidmatan Freelance untuk kerja-kerja seperti Graphic Design, 3D Modelling dan Rendering.

Sesiapa yang berminat boleh hubungi saya melalui e-mail atau no. telefon seperti di atas.

Terima Kasih.  =)

Wednesday, March 13, 2013

Lela Rentaka (Lantaka)... W.I.P

Assalammualaikum dan Salam Mahabbah~~~

  Hari ini sangat bosan, tak tahu nak buat apa... lalu akupun berasmara dengan "Maya" kerana sudah lama aku tinggalkan dia kesepian.  Tergerak hati aku nak model sebuah meriam mudah alih (portable) yang merupakan kepunyaan orang Melayu dahulu kala....  HUH!! Siapa kata Melayu hanya berperang dengan keris dan tombak semata-mata?  Melayu juga mempunyai pelbagai senjata api buatan sendiri seperti Rentaka, Pemuras, Istinggar, dan Terakol.

  Hari ini aku prkenalkan kepada anda sebuah meriam mudah alih buatan orang MELAYU yang diberi nama Lela Rentaka atau orang Inggeris memanggilnya Lantakas!!



Hahaha... simple je.  malas nak texture... kalau rajin nanti aku texture laa ek.  hehe..

SALAM~~~~

(untuk keterangan lanjut mengenai Rentaka boleh lihat DISINI!!)

Monday, December 31, 2012

Latest 3D rendering practice

 Greetings to all my followers (if there are still any....),
Assalammualaikum, Selamat Sejahtera, Salam Mahabbah and Salam Satu Malaya. 

This is my latest works for my 3D Rendering class in 2012.  Those models are given by our beloved lecturer and we need to textured and rendered it based on two situation, New and Old stuff, Jungle or Desert location.
So, this is my results.... Please do comments me to make me better.  THANKS!!




video

Thursday, November 22, 2012

WAR OF THE WORLD: GOLIATH

SPOILER ALERT!!!!

Assalammualaikum, Selamat Sejahtera dan Salam 1Malaysia.....

   Setelah lama mendiamkan diri, kini saya kembali lagi ke dalam dunia maya ini.  Maaflah jika anda tertunggu-tunggu kemas kini daripada  saya (ada ke yang baca blog ini?? hehe...).  Bukan apa, saya begitu sibuk dengan kerja, tanggungjawab dengan keluarga dan ditambah pula dengan rasa sedih dan hiba menyelubungi diri setelah Ibunda saya pergi kembali ke 'kampung halaman' pada 24-JUN-2012 yang lalu (AL-FATIHAH....).

  Kini saya kembali ingin membawakan kepada anda sebuah lagi hasil animasi Malaysia yang sangat membanggakan.  Alhamdullillah, semakin meriah industri animasi kita pada masa kini.

  Ini lah filem animasi yang saya ingin perkenalkan kepada kalian, sebuah filem animasi gabungan 2D dan 3D yang boleh dikatakan bertaraf Antarabangsa.  Melalui pengarahnya Joe Pearson (Epoch Ink Animation) dan hasil kerjasama Tripod Entertainment dan MDeC serta FINAS Malaysia telah berjaya dinobatkan sebagai 'Best 3D Animated Feature Film' ketika di Los Angeles 3D Film Festival, berjaya mendahului filem 3D Madagascar 3 dan ParaNorman (Rujuk Sini).

  Filem ini telah di reka bentuk oleh Studio Climb di Kuala Lumpur serta mendapat kerjasama artist dan pereka 'storyboard' antarabangsa di Seoul, Korea.  Filem ini ditayangkan menggunakan teknologi stereoscopic 3D dan segala kerja music score, sound design, voice direction, mixing, visual effects, editing dihasilkan oleh Imaginex Studios dan BaseCamp Film, Kuala Lumpur.

 

  Filem ini mengisahkan sekumpulan tentera gabungan daripada seluruh dunia yang terpilih berdasarkan kehebatan mereka dalam berjuang untuk menentang makhluk asing daripada planet Marikh yang datang ingin menakluki bumi (demi koko yang dicari-cari.... EH!).  Eric Wells dan ahli kumpulannya Patrick o'Brien, Jennifer Carter, Abraham Douglas dan Raja Iskandar Shah (daripada Tanah Melayu yang disuarakan oleh Tony Eusoff) terlibat dalam misi menentang mahkluk asing tersebut penggunakan kenderaan bersenjata yang dipanggil 'Tripod'.

Saya baru sahaja menonton filem ini malam tadi (22/11/2012) dan bagi pendapat saya ianya sangat membanggakan, kerana akhirnya, Malaysia berjaya menghasilkan animasi yang sangat terperinci hasil kerjanya dan setanding kualitinya dengan animasi yang pernah dihasilkan produksi luar negara sebelum ini.  Pergerakkan animasinya juga lancar (smooth) dan tidak kaku seperti animasi 2D Malaysia sebelum ini yang pernah kita lihat dikaca TV atau yang layar perak.  Penceritaan dan penyusunan plotnya pula boleh diperbaiki lagi untuk mendapatkan kesan yang lebih dramatik dan mantap.  Begitu juga dengan kesan khas (visual effects) yang boleh diperbaiki lagi.

   Alhamdullillah kerana saya berjaya melihat peningkatan demi peningkatan dalam kualiti animasi negara kita dan harap-harap pihak produksi selepas ini akan lebih konsisten dalam mementing kualiti ketika menghasilkan animasi mahupun filem dan terus menerus mengalami peningkatan.  Itu yang kita mahu lihat iaitu PENINGKATAN.  Kita masih muda dalam bidang ini, tidak boleh dengan hanya satu dua filem/animasi dihasilkan boleh jadi perfect~!!  Sila paham itu, sedangkan animasi diluar negara bermula sejak tahun 1868 lagi manakala Hollywood pula bermula pada tahun 1902 (atau mungkin lama lagi sebelum itu).

  Apa yang lebih membanggakan saya lagi adalah watak Leftenan Raja Iskandar Shah yang mewakili orang Melayu di Pergugusan Kepulauan Melayu Raya ini.  Watak ini di lakonkan oleh Tony Eusoff, seorang pelakon yang mempunyai nama di Malaysia.  Dalam filem ini juga ada menunjukkan Shah menggunakan KERIS untuk melawan alien malah ada juga babak yang menunjukkan beliau SOLAT serta berbahasa MELAYU.  Alhamdullillah, secara tidak langsung, kita mula mempromosikan agama dan budaya orang Melayu Islam di Malaysia ini.  InsyaALLAH.

Untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai filem ini, sila layari laman web rasminya iaitu http://wotw-goliath.com/productionblog/index.html


~Nur Syazwan Arasy Al-Wangsari~

Thursday, May 17, 2012

MANTERA : Kecewa tapi masih boleh dibanggakan!

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera,

   Sudah lama rasanya tak post apa-apa artikel.  Hari ini, Khamis (17.5.2012), bermulalah tayangan filem yang sudah lama terperap dan dinantikan iaitu MANTERA.

   Ya, saya sudahpun menontonnya siang tadi, seperti rakyat Malaysia yang lain, saya juga tidak sabar ingin melihat hasil filem Mantera ini yang digembar-gemburkan melalui teknik CGI-nya.  Oleh itu, saya akan memberikan ulasan serta pandangan saya mengenai filem ini.

   Walaupun belum cukup 24-jam ditayangkan, sudah ramai yang memberikan pandangan mereka mengenai filem ini.  Ada yang suka, ada yang tidak suka (tetapi seperti biasa apa yang saya lihat ramai yang tidak suka berbanding yang suka).

    Iya, memang saya tidak menafikan, jalan ceritanya memang amat mengecewakan.  Walaubagaimanapun ia tidak menjadi satu masalah besar bagi saya kerana saya telahpun 'SET'kan diminda saya semenjak lebih kurang setahun yang lalu (semenjak trailer pertama MANTERA di lepaskan) supaya langsung tidak mengharapkan apa-apa daripada penceritaannya.  Seperti kebanyakkan filem-filem Malaysia sebelum ini,  kita memang TERLALU BERMASALAH dan LEMAH dari segi penyampaian jalan cerita dan skrip.  Saya sendiri tidak tahu begaimana ingin mengubahnya.  Mungkin ada yang kata "Eleh, dah jadi macam ni baru laa nk cakap set minda laa apa laa, sebab nak tegakkan benang yang "basah" la tu!!!".  Anda boleh rujuk entri saya TIGA BULAN LALU disini Mantera: Paradigma CGI Malaysia.


   Walaubagaimanpun, adakah dengan kekurangannya itu boleh menjadi lesen untuk kita langsung membutakan mata kita terhadap peningkatan dan kebaikan yang ada dalam sesebuah filem itu?  Kenapa kita hanya melihat yang buruk sahaja? seboleh-bolehnya ingin mencari keburukan sampai perkara yang paling kecil juga kita pertikaikan?  Langsung tiada yang baik ke dalam sesebuah filem itu?  Nilai dulu dengan teliti, menggunakan akal bukannya emosi.



SPOILER ALERT!!


Kelemahan MANTERA:

    Kelemahan Mantera yang paling ketara sekali adalah Jalan Cerita (Storyline).  Penulisan skripnya sangat tidak kuat, terlalu perlahan.  Malah sangat sedikit babak yang menceritakan dan menunjukkan mengenai 'suit' MANTERA tersebut dan apa dia mantera itu sendiri, boleh dibilang dengan jari rasanya berapa kali sahaja Azman (Tomok) bertukar menjadi MANTERA.  Cerita mengenai kehidupan Azman sendiri sangat sedikit, kebanyakkan babak dihabiskan dengan cerita Dark Legions mengejar Dr. Natasya.

  Susunan plot juga tidak kemas, kebanyakkan babak muncul secara tiba-tiba, seakan-akan kita menonton filem di saluran televisyen yang mempunyai banyak 'scene cut' semata-semata ingin memberi ruang kepada iklan.  Ini menyebabkan penonton tidak dapat memahami jalan cerita.

  Satu lagi kelemahannya adalah pencahayaan pada filem ini, sepanjang jalan cerita skrin kelihatan gelap... tidak tahu kenapa, adakah masalah teknikal dipanggung wayang atau memang macam itu?  Kerana bila lihat trailer di TV jelas sahaja gambarnya.

  Mengenai CGInya, sudah tentu mempunyai kelemahan, kita sangat muda dalam bidang ini... objek 3D yang ada dalam filem ini masih tidak blend dengan persekitaran dan kelihatan seperti permainan video.  Animasinya pula masih perlu diperbaiki.

Kekuatan MANTERA:

   Meskipun terlalu banyak kelemahan yang terserlah dalam filem ini, tetapi itu bukan bermaksud tiada langsung yang bagus mengenai filem ini.  Satu perkara yang saya kagum dengan MANTERA adalah keberanian Flare Studio untuk menghasilkan sebuah filem yang lari daripada cliche filem tempatan yang membanjiri pawagam kita sekarang ini.

   Filem melayu sekarang ini tidak habis-habis dengan genre berbentuk gangsterism, lawak tidak berapa hendak menjadi, dan cerita hantu yang tidak seram.  Sekurang-kurangnya, Flare Studio berani mengambil risiko untuk membuat pembaharuan dan paling penting adalah mencuba.  Bagi saya, filem Mantera ini adalah sebuah filem experimental untuk belajar menghasilkan teknik CGI dan Visual Effects.  Kita tidak dapat menghasilkan sesuatu yang terus sempurna (perfect) tanpa dengan belajar dan mencuba serta melakukan kajian.  Jika anda mempunyai Astro Movie Package dirumah, saya meminta anda untuk menonton filem-filem US pada tahun 80an-90an dimana mereka mula-mula melibat diri dalam teknik CGI.  Tahapnya tidak ubah juga seperti kita sekarang ini, tetapi kini kita melihat teknik mereka seperti telah melangkaui batas masa dek kerana hasil usaha mereka untuk belajar dan terus belajar.

   Salah satu perkara yang boleh dibanggakan adalah dari segi peningkatan yang ditunjukkan oleh MANTERA melalui teknik CGI dan animasinya.  Walaupun tidak sehebat dan setanding dengan mana-mana filem CGI produksi luar negara yang mempunyai berpuluh atau beratus pekerja, tetapi bagi saya ianya tidaklah seteruk mana dan boleh diterima akal.  Jika dilihat melalui filem-filem CGI kita sebelum ini seperti Antoo Fighter, Cicakman dan beberapa filem lagi, kita boleh melihat evolusi qualiti CGI dan pergerakkan animasinya yang banyak mengalami perubahan (improvement).

  Selain CGI dan Animasi 3Dnya, qualiti Visual Effects yang ditonjolkan juga berbeza berbanding dengan visual effects yang pernah dilakukan dalam filem-filem Malaysia sebelum ini.  Hal ini menunjukkan yang kita semakin lama, semakin pengalami perubahan dan berusaha untuk memajukan qualiti CGI, 3D, Animasi dan Visual Effects dalam filem kita.  Dari sudut cinematografinya juga bagi saya cantik dan tidak terlalu cliche.

Kesimpulan:

    Kepada pihak produksi Mantera, saya berharap anda dapat mengkaji semula kelemahan jalan cerita ini, dan perbanyakkan lagi kajian supaya boleh diperbaiki  lagi pada filem yang bakal anda terbitkan pada masa akan datang.  Begitu juga harapan saya kepada penggiat-penggiat filem Malaysia supaya sama-samalah kita mencari jalan agar boleh menghasilkan sebuah karya yang bukan sahaja mantap dari segi CGI, 3D and VFX, malah juga mantap dari segi kualiti jalan cerita dan penuh dengan kesenian.  Saya sudah tidak sanggup mendengar lagi kata-kata keji, caci-maki dan kekecewaan rakyat Malaysia sendiri terhadap filem kita.  Apabila mendengar sahaja bukan hanya filem, tetapi juga muzik, barangan tempatan dan apa sahaja yang dihasilkan oleh Malaysia, tanpa menkaji dan mencuba dahulu sudah bersangka buruk dan mencebikkan bibir. 

   Kepada penonton dan juga seluruh rakyat Malaysia, janganlah kita hanya melihat sisi gelap sesuatu perkara lalu terus membenci, mencaci dan menghina, tetapi langsung tidak melihat sisi terangnya yg lebih luas. Kenapa kita tidak menyuluhkan cahaya kepada ruang yang gelap tersebut tanpa hanya membiarkan kegelapan itu semakin membesar??

Sekian, Terima Kasih.  Wallahualam....