Konco-Konco!!!

Monday, December 31, 2012

Latest 3D rendering practice

 Greetings to all my followers (if there are still any....),
Assalammualaikum, Selamat Sejahtera, Salam Mahabbah and Salam Satu Malaya. 

This is my latest works for my 3D Rendering class in 2012.  Those models are given by our beloved lecturer and we need to textured and rendered it based on two situation, New and Old stuff, Jungle or Desert location.
So, this is my results.... Please do comments me to make me better.  THANKS!!




video

Thursday, November 22, 2012

WAR OF THE WORLD: GOLIATH

SPOILER ALERT!!!!

Assalammualaikum, Selamat Sejahtera dan Salam 1Malaysia.....

   Setelah lama mendiamkan diri, kini saya kembali lagi ke dalam dunia maya ini.  Maaflah jika anda tertunggu-tunggu kemas kini daripada  saya (ada ke yang baca blog ini?? hehe...).  Bukan apa, saya begitu sibuk dengan kerja, tanggungjawab dengan keluarga dan ditambah pula dengan rasa sedih dan hiba menyelubungi diri setelah Ibunda saya pergi kembali ke 'kampung halaman' pada 24-JUN-2012 yang lalu (AL-FATIHAH....).

  Kini saya kembali ingin membawakan kepada anda sebuah lagi hasil animasi Malaysia yang sangat membanggakan.  Alhamdullillah, semakin meriah industri animasi kita pada masa kini.

  Ini lah filem animasi yang saya ingin perkenalkan kepada kalian, sebuah filem animasi gabungan 2D dan 3D yang boleh dikatakan bertaraf Antarabangsa.  Melalui pengarahnya Joe Pearson (Epoch Ink Animation) dan hasil kerjasama Tripod Entertainment dan MDeC serta FINAS Malaysia telah berjaya dinobatkan sebagai 'Best 3D Animated Feature Film' ketika di Los Angeles 3D Film Festival, berjaya mendahului filem 3D Madagascar 3 dan ParaNorman (Rujuk Sini).

  Filem ini telah di reka bentuk oleh Studio Climb di Kuala Lumpur serta mendapat kerjasama artist dan pereka 'storyboard' antarabangsa di Seoul, Korea.  Filem ini ditayangkan menggunakan teknologi stereoscopic 3D dan segala kerja music score, sound design, voice direction, mixing, visual effects, editing dihasilkan oleh Imaginex Studios dan BaseCamp Film, Kuala Lumpur.

 

  Filem ini mengisahkan sekumpulan tentera gabungan daripada seluruh dunia yang terpilih berdasarkan kehebatan mereka dalam berjuang untuk menentang makhluk asing daripada planet Marikh yang datang ingin menakluki bumi (demi koko yang dicari-cari.... EH!).  Eric Wells dan ahli kumpulannya Patrick o'Brien, Jennifer Carter, Abraham Douglas dan Raja Iskandar Shah (daripada Tanah Melayu yang disuarakan oleh Tony Eusoff) terlibat dalam misi menentang mahkluk asing tersebut penggunakan kenderaan bersenjata yang dipanggil 'Tripod'.

Saya baru sahaja menonton filem ini malam tadi (22/11/2012) dan bagi pendapat saya ianya sangat membanggakan, kerana akhirnya, Malaysia berjaya menghasilkan animasi yang sangat terperinci hasil kerjanya dan setanding kualitinya dengan animasi yang pernah dihasilkan produksi luar negara sebelum ini.  Pergerakkan animasinya juga lancar (smooth) dan tidak kaku seperti animasi 2D Malaysia sebelum ini yang pernah kita lihat dikaca TV atau yang layar perak.  Penceritaan dan penyusunan plotnya pula boleh diperbaiki lagi untuk mendapatkan kesan yang lebih dramatik dan mantap.  Begitu juga dengan kesan khas (visual effects) yang boleh diperbaiki lagi.

   Alhamdullillah kerana saya berjaya melihat peningkatan demi peningkatan dalam kualiti animasi negara kita dan harap-harap pihak produksi selepas ini akan lebih konsisten dalam mementing kualiti ketika menghasilkan animasi mahupun filem dan terus menerus mengalami peningkatan.  Itu yang kita mahu lihat iaitu PENINGKATAN.  Kita masih muda dalam bidang ini, tidak boleh dengan hanya satu dua filem/animasi dihasilkan boleh jadi perfect~!!  Sila paham itu, sedangkan animasi diluar negara bermula sejak tahun 1868 lagi manakala Hollywood pula bermula pada tahun 1902 (atau mungkin lama lagi sebelum itu).

  Apa yang lebih membanggakan saya lagi adalah watak Leftenan Raja Iskandar Shah yang mewakili orang Melayu di Pergugusan Kepulauan Melayu Raya ini.  Watak ini di lakonkan oleh Tony Eusoff, seorang pelakon yang mempunyai nama di Malaysia.  Dalam filem ini juga ada menunjukkan Shah menggunakan KERIS untuk melawan alien malah ada juga babak yang menunjukkan beliau SOLAT serta berbahasa MELAYU.  Alhamdullillah, secara tidak langsung, kita mula mempromosikan agama dan budaya orang Melayu Islam di Malaysia ini.  InsyaALLAH.

Untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai filem ini, sila layari laman web rasminya iaitu http://wotw-goliath.com/productionblog/index.html


~Nur Syazwan Arasy Al-Wangsari~

Thursday, May 17, 2012

MANTERA : Kecewa tapi masih boleh dibanggakan!

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera,

   Sudah lama rasanya tak post apa-apa artikel.  Hari ini, Khamis (17.5.2012), bermulalah tayangan filem yang sudah lama terperap dan dinantikan iaitu MANTERA.

   Ya, saya sudahpun menontonnya siang tadi, seperti rakyat Malaysia yang lain, saya juga tidak sabar ingin melihat hasil filem Mantera ini yang digembar-gemburkan melalui teknik CGI-nya.  Oleh itu, saya akan memberikan ulasan serta pandangan saya mengenai filem ini.

   Walaupun belum cukup 24-jam ditayangkan, sudah ramai yang memberikan pandangan mereka mengenai filem ini.  Ada yang suka, ada yang tidak suka (tetapi seperti biasa apa yang saya lihat ramai yang tidak suka berbanding yang suka).

    Iya, memang saya tidak menafikan, jalan ceritanya memang amat mengecewakan.  Walaubagaimanapun ia tidak menjadi satu masalah besar bagi saya kerana saya telahpun 'SET'kan diminda saya semenjak lebih kurang setahun yang lalu (semenjak trailer pertama MANTERA di lepaskan) supaya langsung tidak mengharapkan apa-apa daripada penceritaannya.  Seperti kebanyakkan filem-filem Malaysia sebelum ini,  kita memang TERLALU BERMASALAH dan LEMAH dari segi penyampaian jalan cerita dan skrip.  Saya sendiri tidak tahu begaimana ingin mengubahnya.  Mungkin ada yang kata "Eleh, dah jadi macam ni baru laa nk cakap set minda laa apa laa, sebab nak tegakkan benang yang "basah" la tu!!!".  Anda boleh rujuk entri saya TIGA BULAN LALU disini Mantera: Paradigma CGI Malaysia.


   Walaubagaimanpun, adakah dengan kekurangannya itu boleh menjadi lesen untuk kita langsung membutakan mata kita terhadap peningkatan dan kebaikan yang ada dalam sesebuah filem itu?  Kenapa kita hanya melihat yang buruk sahaja? seboleh-bolehnya ingin mencari keburukan sampai perkara yang paling kecil juga kita pertikaikan?  Langsung tiada yang baik ke dalam sesebuah filem itu?  Nilai dulu dengan teliti, menggunakan akal bukannya emosi.



SPOILER ALERT!!


Kelemahan MANTERA:

    Kelemahan Mantera yang paling ketara sekali adalah Jalan Cerita (Storyline).  Penulisan skripnya sangat tidak kuat, terlalu perlahan.  Malah sangat sedikit babak yang menceritakan dan menunjukkan mengenai 'suit' MANTERA tersebut dan apa dia mantera itu sendiri, boleh dibilang dengan jari rasanya berapa kali sahaja Azman (Tomok) bertukar menjadi MANTERA.  Cerita mengenai kehidupan Azman sendiri sangat sedikit, kebanyakkan babak dihabiskan dengan cerita Dark Legions mengejar Dr. Natasya.

  Susunan plot juga tidak kemas, kebanyakkan babak muncul secara tiba-tiba, seakan-akan kita menonton filem di saluran televisyen yang mempunyai banyak 'scene cut' semata-semata ingin memberi ruang kepada iklan.  Ini menyebabkan penonton tidak dapat memahami jalan cerita.

  Satu lagi kelemahannya adalah pencahayaan pada filem ini, sepanjang jalan cerita skrin kelihatan gelap... tidak tahu kenapa, adakah masalah teknikal dipanggung wayang atau memang macam itu?  Kerana bila lihat trailer di TV jelas sahaja gambarnya.

  Mengenai CGInya, sudah tentu mempunyai kelemahan, kita sangat muda dalam bidang ini... objek 3D yang ada dalam filem ini masih tidak blend dengan persekitaran dan kelihatan seperti permainan video.  Animasinya pula masih perlu diperbaiki.

Kekuatan MANTERA:

   Meskipun terlalu banyak kelemahan yang terserlah dalam filem ini, tetapi itu bukan bermaksud tiada langsung yang bagus mengenai filem ini.  Satu perkara yang saya kagum dengan MANTERA adalah keberanian Flare Studio untuk menghasilkan sebuah filem yang lari daripada cliche filem tempatan yang membanjiri pawagam kita sekarang ini.

   Filem melayu sekarang ini tidak habis-habis dengan genre berbentuk gangsterism, lawak tidak berapa hendak menjadi, dan cerita hantu yang tidak seram.  Sekurang-kurangnya, Flare Studio berani mengambil risiko untuk membuat pembaharuan dan paling penting adalah mencuba.  Bagi saya, filem Mantera ini adalah sebuah filem experimental untuk belajar menghasilkan teknik CGI dan Visual Effects.  Kita tidak dapat menghasilkan sesuatu yang terus sempurna (perfect) tanpa dengan belajar dan mencuba serta melakukan kajian.  Jika anda mempunyai Astro Movie Package dirumah, saya meminta anda untuk menonton filem-filem US pada tahun 80an-90an dimana mereka mula-mula melibat diri dalam teknik CGI.  Tahapnya tidak ubah juga seperti kita sekarang ini, tetapi kini kita melihat teknik mereka seperti telah melangkaui batas masa dek kerana hasil usaha mereka untuk belajar dan terus belajar.

   Salah satu perkara yang boleh dibanggakan adalah dari segi peningkatan yang ditunjukkan oleh MANTERA melalui teknik CGI dan animasinya.  Walaupun tidak sehebat dan setanding dengan mana-mana filem CGI produksi luar negara yang mempunyai berpuluh atau beratus pekerja, tetapi bagi saya ianya tidaklah seteruk mana dan boleh diterima akal.  Jika dilihat melalui filem-filem CGI kita sebelum ini seperti Antoo Fighter, Cicakman dan beberapa filem lagi, kita boleh melihat evolusi qualiti CGI dan pergerakkan animasinya yang banyak mengalami perubahan (improvement).

  Selain CGI dan Animasi 3Dnya, qualiti Visual Effects yang ditonjolkan juga berbeza berbanding dengan visual effects yang pernah dilakukan dalam filem-filem Malaysia sebelum ini.  Hal ini menunjukkan yang kita semakin lama, semakin pengalami perubahan dan berusaha untuk memajukan qualiti CGI, 3D, Animasi dan Visual Effects dalam filem kita.  Dari sudut cinematografinya juga bagi saya cantik dan tidak terlalu cliche.

Kesimpulan:

    Kepada pihak produksi Mantera, saya berharap anda dapat mengkaji semula kelemahan jalan cerita ini, dan perbanyakkan lagi kajian supaya boleh diperbaiki  lagi pada filem yang bakal anda terbitkan pada masa akan datang.  Begitu juga harapan saya kepada penggiat-penggiat filem Malaysia supaya sama-samalah kita mencari jalan agar boleh menghasilkan sebuah karya yang bukan sahaja mantap dari segi CGI, 3D and VFX, malah juga mantap dari segi kualiti jalan cerita dan penuh dengan kesenian.  Saya sudah tidak sanggup mendengar lagi kata-kata keji, caci-maki dan kekecewaan rakyat Malaysia sendiri terhadap filem kita.  Apabila mendengar sahaja bukan hanya filem, tetapi juga muzik, barangan tempatan dan apa sahaja yang dihasilkan oleh Malaysia, tanpa menkaji dan mencuba dahulu sudah bersangka buruk dan mencebikkan bibir. 

   Kepada penonton dan juga seluruh rakyat Malaysia, janganlah kita hanya melihat sisi gelap sesuatu perkara lalu terus membenci, mencaci dan menghina, tetapi langsung tidak melihat sisi terangnya yg lebih luas. Kenapa kita tidak menyuluhkan cahaya kepada ruang yang gelap tersebut tanpa hanya membiarkan kegelapan itu semakin membesar??

Sekian, Terima Kasih.  Wallahualam....

Friday, April 27, 2012

AVENGERS - Quick Review

Akhirnya,  filem yang dinantikan oleh sekelian manusia yang merupakan penggemar komik atau kartun adiwira keluaran Marvel iaitu Avengers telah mula ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia semalam (Khamis 25/4/2012).  Alhamdullillah, saya berpeluang menjadi antara rakyat Malaysia yang terawal menonton filem ini.

Oleh kerana ilmu perfileman saya sangat cetek, saya akan melakukan review pantas dan ringkas sahaja mengenai filem AVENGERS ini:

AVENGERS

    Melalui pandangan saya yang kurang pengetahuan dalam ilmu perfileman ini, filem Avengers sangat menarik untuk ditonton dan boleh dikatakan puas hati serta anda pasti tidak akan berasa kecewa (terpulang kepada individu) apabila menontonnya.  Kehebatan Hollywood dalam kesan khas dan CGI tidak perlu dipertikaikan lagi, penyusunan jalan cerita yang menarik dan teratur.
 
    Walaubagaimanpun, pada saya, filem ini agak kekurangan faktor WOW-nya dalam memperkenalkan setiap Adiwira tersebut dan juga ketika satu adiwira berjumpa dengan satu adiwira yang lain. Saya kurang berasa teruja apabila setiap Adiwira itu muncul dalam filem ini, perasaan teruja yang saya maksudkan adalah seperti "Weh, Ironman nak keluar!! Ironman nak keluar weh!!! WOooo... COOOLL!!!", (macam itulah lebih kurang.. hehe.. =D).  Sungguhpun begitu, terpulanglah kepada anda.. mungkin anda dapat merasakan keterujaan yang saya maksudkan kerana 'Roh' adiwira tersebut telah meresapkan kedalam jiwa anda. hehe...


Review mengenai setiap watak utama:

Bruce Banner/HULK - Seorang adiwira yang sempoi tetapi sangat kuat serta kadang-kala ada unsur humour.  Filem ini mula hidup apabila Dr. Banner bertukar menjadi Hulk.

Tony Stark/Ironman - merupakan penyeri dan penambah perisa kepada filem ini dek kerana aksi-aksi lawak yang beliau lakukan.  Beliau juga mempunyai memainkan peranan penting dalam pasukan Avengers.

Captain America - Mempunyai semangat serta ciri-ciri kepimpinan yang tinggi dan berwibawa.

Thor - Tidak begitu banyak peranan, tetapi sangat membantu pasukan Avengers dalam menetang makhluk asing ketika keadaan huru-hara.

Hawkeye - COOL!!  Modern Legolas....  rasa macam nak belaja memanah pula.

Black Widow - WoW!  FANTASTIC BABY!

Nick Fury - Mula-mula kelihatan seperti beliau ingin mempergunakan Avengers dan mempunyai agenda tersembunyi.  Rupa-rupanya beliaulah yang mempertahankan dan paling mempercayai The Avengers.

Sekian sahaja review saya untuk filem Avengers ini, ingin saya tekankan disini segala pendapat saya mengenai filem ini hanyalah berdasarkan citarasa dan fahaman saya sahaja.  Mungkin berbeza pula dari padangan anda.  Oleh itu, jika ingin mengetahui filem ini berjaya atau tidak, tontonilah sendiri filem ini dipawagam berhampiran anda ya?

Sekian, Terima Kasih.

p/s: Sampai mengigau-igau jugalah lepas tengok filem ini.. hehehe... =D

Wednesday, April 25, 2012

Nice Song, Nice Animation

Sekian lama tak mengemas kini... tak tahu nak update ape kt blog nih.  hehe...  Layan je laa video nih, menarik gak lagu n animation dia.  Credit to Nik Aslam (my Mok Brother).



Sunday, March 25, 2012

Seni Buat Ibunda...

   Pada Tanggal 22 Mac 2012 yang lalu bersamaan dengan 29 Rabiul Akhir 1433 Hijrah, maka genaplah umur ibuku yang ke Jubli Perak, iaitu 50 tahun.  Alhamdullillah, sudah 50 tahun Ibuku menetap dibumi Allah ini.  Harapnya semoga Allah memanjangkan lagi usia ibuku serta dalam keadaan sihat sejahtera supaya dapat dia melihat saya berjaya dalam dunia dan akhirat. InsyaALLAH.

Sempena dengan Hari LAhirnya yang ke-50 tahun ini, saya telah bercadang untuk memberikan hadiah istimewa buat dia.  Saya hanyalah seorang pelajar dan masih belum bekerja, oleh itu saya tidak punya wang untuk membelikan ibundaku hadiah yang mahal-mahal.  Saya ingin menghadiahkan dia sesuatu yang kekal lama, jika saya hadiahkan pakaian, kasut atau seumpama dengannya.. barang2 itu semua tidak tahan lama... Pakaian bile lusuh akan jadi buruk dan disimpan. kasut jika haus akan dibuang.  Ingin saya hadiahkan barang kemas tidak bermodala pula.

Oleh itu, saya telah menyiapkan sebuah digital painting khas buat Ibunda tercinta.  Makan masa 2 minggu untuk siapkan sebab sehari cuma boleh luangkan masa selama 2jam sahaja untuk buat Digital Painting ini.  Waktu lain itu terpaksa dipenuhkan dengan tugas-tugas sebagai anak sulung... huhu...  Kalau orang lain yang lukis dalam 2 minggu mesti realistik gila, tapi apakan daya saya.


Inilah sahaja hasil seni saya buat Ibunda, walaupun tak realistik 100 peratus tapi bolehlaaa... saya juga masih lemah lagi dalam penghasilan potrait.  Bak kata pepatah Melayu, "Serupa tapi tak sama".  hehe...

Sekian sahaja untuk saya hari ini. Selamat Hari Lahir Ibuku, Wan Shakhariah Anum bte Wan Ahmad Kamal.  Tidak lupa juga kepada Nenda yang dikasihi yang juga menyambut Hari Lahirnya pada bulan ini iaitu Hasiah Tuah.

Tuesday, March 13, 2012

Bola Kampung The Movie 3D!!

Assalammualaikum semua,
    Pada malam ini, saya berasa sungguh berbangga terhadap peningkatan yang ditunjukkan oleh animasi Malaysia.  Setelah kejayaan filem animasi Seefood yang sedang ditayangkan dipawagam sekarang, saya terlihat trailer sebuah lagi filem animasi dari Malaysia yang InsyaALLAH bakal ditayangkan pada tahun ini juga.  Terima Kasih kepada kawan saya yang post trailer ini di Facebook.

   Pasti anda pernah mendengar mengenai animasi 2D Bola Kampungkan?  Animasi tersebut pernah ditayangkan disaluran Disney Channel, dan pada tahun ini pihak Animasia Studio Sdn. Bhd telah menghasilkan Bola Kampung The Movie tetapi dalam bentuk 3D

Mari kita lihat trailer filem animasi Malaysia yang terbaru ini:


Bagaimana?? COOL tak??  hehe... tengok trailerpun dan macam menarik, harap-harapnya Bola Kampung the Movie ini tidak akan menghampakan rakyat Malaysia terutama penggemar animasi.

Untuk kepastian dan keterangan lanjut sila layari laman sesawang rasmi BolaKampungMovie


SOKONGLAH INDUSTRI HIBURAN TEMPATAN

Thursday, March 8, 2012

SeeFood: Paradigma Dunia Animasi Malaysia!! (Review)



TERBAIK!!! Hanya itulah yang mampu dikatakan oleh saya selepas menonton filem animasi terbaru dari Malaysia yang dihasilkan oleh syarikat Silver Ant Sdn Bhd.  Walaupun mungkin bukan yang terbaik di dunia tapi bagi saya ia adalah "masterpiece" yang TERBAIK pernah Malaysia hasilkan.

   Sebelum saya memberikan pendapat saya mengenai filem Animasi berbahasa Inggeris pertama Malaysia ini, saya ingin memberikan beberapa maklumat mengenai filem animasi ini kepada rakyat Malaysia yang belum mengetahuinya.  Saya yakin pasti ramai rakyat Malaysia yang terkeliru ataupun langsung tak tahu yang filem Seefood ini adalah hasil daripada anak watan dan dibantu oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia serta saluran Kanak-Kanak Al-Jazeera.


   Melalui pengarahnya, iaitu Goh Aun Hee berserta HANYA 35 JURU ANIMASI sahaja daripada Silver Ant dan dihasilkan selama 2 tahun 4 bulan, mereka telah berjaya menghasilkan sebuah animasi bertaraf antarabangsa dan telah menembusi pasaran di lebih 90 buah negara.  Selain itu, Seefood juga telah berjaya memenangi Animator 3D Terbaik, Kompositor/Vfx Animasi Terbaik dan Montaj Animasi Terbaik pada Anugerah Karyawan Animasi Malaysia 2011.


SINOPSIS: Filem Seefood berlatar-belakangkan eko-sistem sekitar kita dimana karakter utamanya, Pup, seekor ikan Yu Buluh dan Julius, seekor jerung insang putih, akan membawa penonton menyertai mereka ke alam pengambaraan penuh misteri yang tidak berpenghujung, ditemani watak lain yang penuh warna.

Apabila berdozen telur ikan Yu buluh dari terumbu karang dicuri oleh pemburu haram, Pup nekad untuk menyelamatkan telur-telur tersebut, tanpa mengambil kira akan bahaya misi tersebut.
Tekadnya untuk membetulkan keadaan membawa Pup ke dunia daratan, dengan kawasan yang indah tetapi penuh dengan bahaya – destinasi yang tak pernah terlintas di benak seekor jerung.

Khuatir akan keselamatan Pup, Julius, yang merupakan sahabat karib Pup muncul dengan misinya yang tersendiri untuk menyelamatkan kawan karibnya.

Dengan sut istimewa mereka, yang direka oleh seekor sotong kurita yang genius di dunia lautan bernama Occto, Julius telah menunjukkan keupayaan seekor jerung untuk mengembara di daratan. Melalui misi menyelamat ini terdapat pelbagai aksi penuh ketawa ini pasti akan mempesonakan anda!

(Dicedok sedikit daripada blog RotiKaya dan diolah semula oleh Syazwan)


Pendapat:
Berikut pula adalah pendapat saya mengenai keseluruhan filem animasi ini, mengikut tahap ilmu yang saya ada dalam bidang animasi ini:

Graphic and Animation: Bagi saya, selaku seorang yang masih baru, amatur dan masih belajar dalam bidang animasi ini, dari segi graphic bagi saya sudah hampir sempurna dan hampir tidak dapat dikesan akan kesalahannya (mungkin kerana ilmu saya yang masih kurang). 

Rendering yang cantik, terutama ketika berada dalam laut, tapi mungkin bagi saya ada sedikit kesilapan sewaktu watak-watak ini berada dipermukaan air kerana seperti terlalu berkilat (tapi ia hanyalah kesalahan yang sangat kecil, kepada mereka yang tidak tahu akan menghiraukannya).

Watak-watak yang dihasilkan pula comel-comel belaka dan boleh dijadikan ikon serta daya penarik kepada kanak-kanak.

Manakala dari segi pergerakan animasinya pula sangat smooth, natural dan tidak kaku seperti mana-mana animasi Malaysia yang pernah dihasilkan sebelum ini.

Storyline/Jalan Cerita:  Jalan cerita pula bagi saya menghiburkan tetapi masih kurang pengisian lawaknya juga elemen kejutan.  Susunan plotnya masih boleh diperbaiki untuk menjadikan cerita ini lebih menyerlah dan menyentuh emosi.  Keseluruhannya, animasi Seefood ini menarik untuk ditonton dan menghiburkan serta dapat menambat hati saya.

Moral of the Story/Pengajaran:  Hentikan pemburuan haram yang mengganggu populasi spesis haiwan terancam serta kurangkan pencemaran.  Pentingkan nilai-nilai persahabatan tanpa mengira spesis haiwan seperti jerung, ikan yu, sotong, ayam, ketam, penyu dan lain-lain (sila terjemahkan dalam dunia manusia.. hehehe...).  Akhir sekali, jangan takut untuk keluar dari kepompong dan zon selesa, terokai dunia luar yang lebih luas dan penuh dengan dugaan-cabaran.  Berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai sesuatu dan jangan cepat mengalah (dan menolakkan kepada takdir semata-mata).

Antara poster promo animasi Seefood pasaran antarabangsa

 Sekian sahaja review saya untuk filem animasi kebanggaan Malaysia ini, iaitu Seefood.  Maaflah jika review saya ini terlalu panjang dan tidak menarik sebab saya jarang buat review.. hehe...

Kepada yang belum menonton filem Seefood ini, saya syorkan agar anda semua pergilah menonton sendiri filem ini sebelum membuat penilaian yang membuta-tuli serta hanya mendengar pendapat mereka yang minda tidak berkembang dan hanya tersekat kepada memandang keburukkan semata-mata.  Cubalah untuk menerima dan menilai kemajuan yang kita alami setelah 54 tahun kita merdeka.  Jangan hanya memandang kepada kesilapan sahaja, seperti kesilapan ini langsung tidak boleh diperbaiki dan mengharapkan segala yang kita buat terus-terus boleh jadi sempurna.  Jangan terus meng-agungkan karya luar dan terus menolak bulat-bulat karya tempatan tanpa usul periksa.

Maaflah kerana saya terlalu beremosi, tetapi saya sudah letih, penat dan hampa dengan sikap dan pemikiran rakyat Malaysia ini yang sering berprasangka buruk terhadap karya tempatan, menjadikan satu-dua karya kita yang tidak berjaya itu sebagai alasan untuk terus menolak karya-karya anak tempatan yang lain tanpa membuat kajian terlebih dahulu. 

Sekian, terima kasih.

Sunday, February 12, 2012

MANTERA - Paradigma Dunia CGI Malaysia!

MANTERA - sebuah filem Science Fiction (Sci-Fi) pertama yang menggunakan CGI secara meluas dihasilkan oleh Malaysia (Flare Studio) dan kerjasama dengan Spacetoon Media Hub.  Watak utama filem ini dilakonkan oleh juara One In A Million musim ke-3 iaitu Tomok (vokalis kumpulan New Boyz).

Filem ini mengenai seorang budak lelaki, Azman (Tomok) yang menemui sarung tangan berteknologi nano yang membolehkan motosikalnya berubah bentuk menjadi zirah badan mekanikal.

Memandangkan filem ini adalah percubaan pertama dari Malaysia, saya takkan meletakkan harapan yang sangat tinggi kepada filem ini terutamanya dari segi CGI atau Penceritaan (storyline).

Walaubagaimanapun, saya masih berbangga sebab ada melihat peningkatan dari segi kualiti dalam filem Malaysia.
Industri CGI kita masih lagi baru dan melalui proses pembelajaran, masih banyak kajian yang perlu dilakukan dan juga memerlukan kos yang tinggi.

Berilah ruang kepada industri kita untuk berkembang, janganlah hanya menilai dari segi keburukan sahaja tetapi nilailah dari segi perubahan yang telah kita alami dari awal-awal dunia CGI atau animasi 3D diperkenalkan di Malaysia sekitar pertengahan tahun 90-an sehingga sekarang.  Bagi saya banyak perubahan yang boleh dibanggakan jika anda betul-betul mengikuti atau mengkaji perkembangan animasi 3D/CGI di Malaysia.  Kalau kita terus berusaha dan memberikan kepercayaan kita kepada industri animasi kita, InsyaALLAH kita akan dapat bersaing di peringkat antarabangsa suatu hari nanti.

kepada anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai filem MANTERA ini bolehlah layari :
www.ManteraTheMovie.com
ManteraTheFacebook

SOKONGLAH INDUSTRI HIBURAN MALAYSIA

Sunday, January 8, 2012

Zbrush: Prologue!

Hai guys!  I'm back again after a very long "rest"....  currently I'm busy attending Games Art, JobCamp at CGSkills, Petaling jaya. 

Here one of my works need to be done during this training, and this is my very FIRST TIME using ZBrush!!  Wuhuuu~~~ well. not the whole model using the Zbrush, I just use it for Clothes wrinkles. 

Urghh~~  UGLY!!

All right guys~~!!  See you again later... Peace yAww!!!