Konco-Konco!!!

Tuesday, August 16, 2011

Final Year Project!!!!


Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera semua....
       
       Setelah sekian lama menyepi kini daku muncul kembali dengan entry yang terbaru.  entry kali ini merupakan mukadimah kepada perjalanan saya sepanjang semesta 7 ini iaitu semesta terakhir saya di Universiti Kuala lumpur MIIT.  
       Sedih juga laa hendak meninggalkan UniKL ini walaupun banyak kekurang yang ada pada UniKL tetapi kenangan yang terpahat sepanjang 3 tahun tersebut merupakan harta paling bermakna bersama-sama dengan pelajar-pelajar Diploma In Animation.
        Kembali kepada topik asal entry ini, kami semua pelajar animasi diberikan tugas untuk menghasilkan animasi pendek selama 3 minit sebagai Projek Akhir Tahun kami (final year project [FYP]).  Animasi pendek ini dilakukan 100% secara individu daripada peringkat mencari jalan cerita, mereka karakter, storyboard, pengarahan, modelling, animate sumenye dilakukan sendirian berhad... ADEHH~~~~  sakit otak woo!!  Kalau dah kerja nanti kerja semua dibahagi-bahagikan, tapi tidak mengapa, ini semua pengalaman.
        Berikutnya adalah sedikit sinopsis untuk animasi pendek yang bakal saya hasilkan nanti.  Yup, animasi saya memang cliche tahap gaban dan sangatlah stereotaip.. tetapi saya lakukan begini kerana saya berfikir berdasarkan kemampuan saya untuk membuat animasi dengan masa yang singkat dan juga kemampuan komputer saya yang agak terhad.  Ramai orang beranggapan "elehh.. buat kartun nih ape yang susah sangat? Lukes-lukes jeee... sekarang lagi senang dah pakai komputer!!" termasuklah saya semasa sebelum menceburi bidang ini, tetapi ternyata anda salah, anda akan menyedari bahawa lagi canggih teknologi yang digunakan lagi rumit nak buat animasi... Lainlah kalau anda mempunyai studio tercanggih dan mempunyai pekerja yang 500-600 orang macam Pixar atau Disney.  Itupun mereka memerlukan masa 2-3 tahun paling kurang untuk menyiapkan Filem Animasi yang hanya 90 minit.
       Alamak, dah terlalu panjang saya berceloteh.... baca laa sinopsis animasi pendek saya nih yee, kalau ada cadangan untuk memperbaiki jalan cerita tolong bagitahu ye, asalkan jangan laa sampai diluar kemampuan dan masa saya... hee~~~
Klik gambar untuk besarkan
     Untuk mendapatkan gambaran yang lebih tepat, saya ada menyediakan animatic storyboard untuk lebih memahami bagaimana jalan cerita ini.  Selamat menonton....

No comments: